Röstcoach

Logonom

Röst, tal, andning och mycket mer

Jag är utbildad Logonom vid högskolan, Stockholms Musikpedagogiska Institut, SMI och har varit ordförande och sekreterare i Svenska Logonomförundet sammanlagt i tre år.

En logonom är en röst- och talpedagog som bygger upp rösten genom röst, tal- och andningsövningar samt arbetar med kommunikation, presentation, kroppsspråk & retorik med en estetisk inriktning.

Tillsammans kan vi:

  • utveckla din röst så att den känns stabil och säker.
  • träna din andning så du känner att du har tillräckligt med luft och stöd.
  • slipa ditt tal och artikulation så att du blir tydlig och når ut med ditt budskap.
  • hitta redskap att hantera eventuell nervositet inför framträdanden.
  • titta på ditt kroppsspråk så du ger rätt signaler för ditt ändamål.
  • arbeta retoriskt för ditt budskap.
  • slipa din presentationsteknik.

Exempel på de som anlitar en logonom är lärare, chefer, föredragshållare, präster, skådespelare, politiker, läkare, radiopratare, programledare, reseledare, guider, instruktörer, receptionister, idrottsledare för att nämna några.

Genom KommunCoacherna kommer jag tillsammans med logonom Annacarin Nilsson, hålla kurser i presentationsteknik för Arbetsförmedlingen Kultur-Media i Stockholm och Göteborg.

Sångundervisning

För Vuxna!

Du kanske går i kör och vill stärka din röst, få luften att räcka längre i fraserna och kunna sjunga lite högre toner? Eller så tycker du bara att det är roligt att sjunga och vill pröva på att ta lite sånglektioner. Vad än ditt syfte är så är du välkommen att pröva sjunga hos mig.

För ungdomar!

Kanske du går på någon musikskola och skall söka till skolans musikproduktion? Jag undervisar och tränar dig gärna inför audition så att du känner dig säker både i röst och framförande! Eller så sjunger du ofta och mycket hemma och funderar på hur det skulle vara att verkligen ta riktiga sånglektioner? Då kan du pröva att ta några lektioner hos mig och efter hand kan du känna efter om du vill fortsätta eller inte.

För barn!

Kanske vill ditt barn söka till musikklasser ? Då hjälper jag gärna till att förbereda dem inför ansökningarna! På ett lekfullt men fokuserat sätt tränar vi rösten och de sånger som ingår i sökningarna. Vi övar även på gehör, rytm och att följa en melodi. Ett viktigt moment är själva framträdandet inför juryn, och det övar vi så autentiskt som möjligt om och om igen tills det känns naturligt för ditt barn att stå inför en jury.

Artiklar
”Hon får fram röster som når djupare”
Intervju SMI – Rita Saxmark

Uttalanden Logonom

Stort tack, känner mig verkligen stärkt i hur jag kan använda rösten. Var lite mallig vid middagsbordet nu ikväll över min nyvunna goda artikulation och användandet av käken med mera. Sara Otterdahl, studierektor vid Ågesta Folkhögskola.

Bra och rolig föreläsning och användbara tips! Hade också gärna fått göra fler praktiska övningar.

Bra föreläsning med en mix av teoretiskt och praktiskt!

Lärde mig massor nytt, funderar dock på det här med att hinna sjunga upp rösten under 20 min, det skulle jag aldrig hinna. 

Mycket intressant! Föreläsaren interagerade bra med åhörarna!

Hej, Rita!
Tack själv för att du kom och hade ett sådant suveränt övningspass med oss! Alla var så nöjda och fick nog mycket med sig att tänka på. Visst är de ett härligt gäng sångglada människor! Ska hälsa, träffar dem i kväll.

Annika Kabel

Kantor och körledare Dalarö, Ornö, Utö församling.


Uttalande sångundervisning

“Jag gillade Rita. Hon var rolig och blev nästan som en kompis. Jag övade in en ny sång med henne och tränade särskilt på artikulation. Jag blev också bättre på treklanger även om jag fortfarande behöver öva mer. Rita hjälpte mig att förbereda inträdesprovet till Adolf Fredrik och jag kom in!”

Eliah 9 år

Jag vill rekommendera Rita för att hon är den bästa sångläraren!!! Hon gjorde så att jag kom in på Adolfredrik, genom att lära mig att sjunga låten tomorrow eller andra svårare låtar. Vi övade bland annat på tre och fyrklangsackord, rytmen, värma upp rösten och scenframträdande. Rita lär ut på ett jättebra sätt och är väldigt snäll.

 /Sivan (Siv Move) 9 år 

Det var fantastiskt bra för min röst att få vägledning av dig.

Jag förstår vad jag ska göra nu. Det går mycket lättare att sjunga!

Det här att slappna av och sen bli medveten om HUR man gör

Istället för att fokusera enbart på själva rösten. 

Monica Lilja

Rita är en fantastisk pedagog! Förutom sin gedigna kunskap i musik och sång har hon logonomiska expertiskunskaper vilket borgar för en bred och mycket hög kunskapsnivå inom ämnet röst och musik.

Som om detta inte vore nog har Rita en unik pedagogisk förmåga!

Hon SER verkligen barnet. 

Stödjer, leder och följer barnet, så att lusten skapar möjlighet att uppleva sin egen musikaliska förmåga. Det är som en rymisk dans med barnet.

Rita leder mot fokus och koncentration med ett skratt.

Rita Saxmark är en pedagogisk gudagåva.

Lyckliga de som får vara hennes elever!

Anna Rothlin Svensson

Jag har besökt Rita regelbundet, ibland flera gånger per vecka. Jag lärde mig otroligt mycket och min röst och sångteknik utvecklades mer och mer. Med Ritas hjälp nådde jag mitt mål och kom in på Rytmus.

Jag har fortsatt att besöka Rita, ibland regelbundet, och ibland mer sporadiskt och det är alltid lika givande. Inte bara får jag träna min röst utan även min andning, mitt kroppsspråk och mitt utryck. Rita har en förmåga att få människor att slappna av i sina kroppar och få utlopp för det de känner genom sången. Inte någon annanstans där jag fått sångträning, har känslan av det jag förmedlar varit lika viktig som hos Rita.

Linn Adlers

Rita är givmild med beröm och är hela tiden glad och positiv, vilket gör att man blir ”taggad” och vill fortsätta. Jag kände mig avslappnad med henne trots de ibland lite annorlunda övningar man gör för att värma upp och träna rösten.

Jag började gå hos Rita för att jag ville utvecklas och tycker det är roligt att sjunga och ville bli bättre, lära mig lite olika tekniker. Så vi fokuserade mycket på att lära känna rösten, hantera den, känna vad som är bröströst och vad som är falsett och hur man kontrollerar den, vibrato osv. Alla vi elever hade 2008 en konsert där vi sjöng 2 låtar var, som vi övade på hela hösten innan. Jag sjöng även en mycket sångligt utmanande duett med en annan tjej, men Rita hjälpte mig att nå de högste tonerna. Under den perioden kände jag verkligen att jag utvecklades.”

Tiffany Näsvall