Biografi

Utbildning 

Jag kommer från Bohuslän och kom in på Operahögskolan i Göteborg -90. I Stockholm gick jag Kulturama, Operastudio 67. I London masterclasses för Sir Geoffrey Parsons, Professor Laura Sarti, and Professor Paul Hamburger at “The Guildhall School of Music and Drama” samt för David Harper. I Danmark för Susanna Eken och Kirsten Buhl Møller. I Sverige tog jag sånglektioner för Margareta Ridderstedt m.fl Jag är även examinerad Logonom vid SMI, högskolan Stockholms Musikpedagogiska Institut. 

Opera, operett & musikal 

En roll som följt mig genom åren är den härliga divarollen som opera primadonnan ”Carlotta” i musikalen The Phantom of The Opera som jag gjorde på på Oscarsteatern i Stockholm, Stadsschouwburg i Antwerpen och Det Ny Teater i Köpenhamn. Detta varvades med ”Adéle” i Läderlappen på Malmö Operan och huvudrollen ”Lizzy” i operan Stolthet och Fördom för Skånska Operan. Tidigare sjöng jag huvudollen “Alfonsina” i operan Il Convito på Cortonateatern i Italien och i Jukkasjärvi rollen som “Celie” i operan Signor Deluso med Opera Vildmark. Jag har även gästat Norrlandsoperan i Umeå i Figaros Bröllop samt varit sångsolist i teaterstycket Amadéus vid Östra Gaesverksteatret i Köpenhamn. Huvudrollen “Sylva” i Csardasfurstinnan och “prinsessan Palinska” i Cirkusprinsessan med Stockholms Operettensemble. Konserter med orkestrar i Sverige och utomlands. 

Som musikalsångerska har jag även medverkat i fler uppsättningar såsom Lés Misérables på Cirkus i Stockholm, Sound of music på Göta Lejon i Stockholm, My Fair Lady på Stadsteatern i Stockholm, West Side Story och Jack The Ripper på Göterborgs Stadsteater m.fl.

Övrigt

Jazz ligger mig varmt om hjärtat. I Göteborg var jag solist Sävedalen BB, Uddevalla BB, Partille BB och Handelshögskolans BB. Var även vokalist i Erik Nordströms kvartett med musiker som gitarristen Rune Gustavsson, pianisten Tommy Kotter, trombonist B-Å Andersson. Var även vokalist med Henrik Mossberg trio. 

Under många år konserterade jag med Carl-Axel Dominique och Monica Dominique i Bohuslän och i Stockholm. Jag var solist i krogshowen That´s Amore på Tyrol i Stockholm. Gästsolist i TV programmen Allsång på Skansen, Go´morron Sverige, Inte bara Orback, Lördá med Larssons, Östen mé resten m.fl. plus i olika radiosammanhang. Gjorde huvudrollen som Dorabella pilotfilmen Själamaskinen genom svensk filmindustri. Regi: Cecar Galindo. 

I OperaCabaret-gruppen The Diamonds är jag sångerska och medproducent tillsammans med

sångerskan Linnéa Sallay och pianist Jan-Erik Sandvik sedan ca 20 år. Våra shower innehåller

opera, operett, visor, musikal, evergreens och jazz. Vi uppträder på olika teatrar runt om i Sverige,

events för företag, föreningar och vid olika jubileer.

Duo Rita & Sabina – har gjort olika program sedan 2011 runt om i Sverige och vid festivaler i England.

Idag 

Rita arbetar i olika musikaliska konstellationer och konserterar i Sverige och utomlands och är även gästsolist i olika sammanhang. Det sistnämnda nyligen med Janne Schaffer och Jonas Gideon. Jag producerar ständigt nya musikaliska program tillsammans med mina medmusiker. Samarbetspartners är Staffan Sjögren gitarr, Sabina Agnas gitarr, Jan-Erik Sandvik piano, Pal Johnsson bas, Carina E Nilsson piano, Joakim Kallhed piano,

Stefan Ydefeldt piano, Linnéa Sallay sång & fiol, Christoph Rabl piano sång arr, Christina Gaismeier violin.

Theresa Gaismeier cello piano

Privat 

Jag älskar människor och att sprida glädje, rymden, universum, vetenskap, laga mat, naturen, skriva sånger och dikter, läsa, filosofera, waila, vissla, klinka gitarr, spela piano, hitta nya lösningar, entreprenörsskap och samhällsfrågor. Jag köpte ett italienska dragspel ”Cancini” under pandemin och kan spela en massa härliga låtar nu. Har även börjat tälja i trä och ofta blir det hjärtan eller smörknivar.

”Alla morgondagens blommor gömmer sig i de frön som sås idag” – ett tänkvärt ordspråk!